×
Jantár "slnečný kameň"

Jantár je rastlinný polodrahokam. Svojou povahou je jantár stará stvrdnutá živica ihličnatých stromov. Milióny rokov trvalo, než tekutá živica stvrdla ako kameň a získala cenné vlastnosti. Fosilizovaná živica je často stará 25 až 50 miliónov rokov, existuje aj jantár starý 320 miliónov rokov.

V staroveku si ľudia jantár veľmi cenili. Používali ho nielen ako okrasu, ale aj ako účinný liek alebo silný ochranný amulet.

To, čo odlišuje baltský jantár od jantáru z iných oblastí, je vysoký podiel kyseliny jantárovej. V baltskom jantáry je 5 až 8%, zatiaľ čo v jantáry z iných nálezísk je tento podiel oveľa menší, navyše môže obsahovať ťažké kovy. Jantár z baltského mora patrí medzi najstaršie a najcennejšie na svete.

Jantár patrí medzi amorfné minerály, elektróny sú nestabilné. To je dôvod, prečo má schopnosť okamžitej elektrifikácie. Ak trieme jantár vlnenou látkou, vzniká záporný náboj statickej elektriny. Tieto schopnosti jantáru objavili už v 6 storočí pred n. l. v Grécku.

Prírodný jantár pri dotyku nasycuje kožu kyselinou jantárovou (nešpecifický biostimulant) a svojimi soľami.

Chemické zloženie ‚slnečného kameňa‘ závisí od jeho náleziska, ťaží sa v lomoch na morskom pobreží alebo lesoch. Akýkoľvek jantár sa skladá zo štyroch základných látok:
- kyslík (O) – až 8,5%;
- vodík (H) až do 10,5%;
- uhlík © – 79%;
- kyselina jantárová – od 3,2 % do 8,2 %

ostatné zložky – závisia od náleziska, kvalitný jantár je charakterizovaný prítomnosťou ďalších dvanástich prvkov (železo, síra, hliník, dusík, kremík, horčík, vápnik, mangán, sodík, bróm, jód a ďalšie stopové prvky), obsah nepresahuje desatiny a niekedy ani stotiny percentá , ale ich liečivý účinok je úžasný!

Využitie jantáru pre ľudský organizmus.

Dnes je jantár používaný v mnohých oblastiach medicíny. Vzhľadom na široké spektrum pôsobenia je ‚slnečný kameň‘ mimoriadne cenný. Je predovšetkým známy tým, že má jedinečné schopnosti obnovovať ľudské biopole. Pomáha vyrovnávať sa s depresiou, reguluje duševnú rovnováhu, pozitívne ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy. Je prospešný u problémov s krvným tlakom, s bolesťami v krku, migrénami, posilňuje kardiovaskulárny systém, urýchľuje liečbu mastopatie.

Jantár dôsledne a účinne odstraňuje rádioaktívne prvky z tela a slúži ako spoľahlivý štít proti rakovinotvorným bunkám.

A to ešte nie je všetko.

Jantár má baktericídne a antiseptické vlastnosti, je schopný zmierniť zápal. Má pozitívny účinok na obličky, pečeň, žalúdok a tráviacu sústavu, nervový systém.

Z jantáru sa vyrábajú veľmi prospešné potravinové doplnky. Kyselina jantárová, ktorá je súčasťou jantáru, je silný antioxidant. Ona aktivuje všetky biochemické procesy v bunkách a tkanivách tela. Stimuluje bunkové dýchanie a výmenu glukózy – poskytuje telu silný náboj a dodáva energiu, ktorá môže chrániť pred chrípkou a nachladnutím. Kyselina jantárová lieči všetky druhy anémie, akútnu radikulitidu, kardiovaskulárne choroby.

Je to prekvapujúce, ale skutočnosťou je, že kyselina jantárová si sama nájde problém v tele a eliminuje všetky zápalové procesy.

Ďalším produktom spracovanie jantáru je jantárový olej. V medicíne je jantárový olej používaný pri kašli, pneumónii, liečbe výronov a modrín. Používa sa zvonka a opatrne sa vtiera do postihnutej oblasti. Pomáha s artritídou, myozitídou. Olej upokojuje bolesť, lieči zápal a urýchľuje metabolické procesy.

Jantárový púder je súčasťou mnohých potravinových doplnkov, ktoré sú určené na liečbu migrén, bolestí kĺbov. Často je táto zložka súčasťou sedatív, ktoré upokojujú a pomáhajú bojovať s únavou, uvoľňovať stres. Vo svete je jantárový púder súčasťou liekov pre pacientov s kožnými, gynekologickými, proktologickými ochoreniami.