×
Medená priadza a jej vplyv na ľudský organizmus

Už starí Gréci vedeli, že meď je nevyhnutná pre ľudské zdravie, mali veľa amuletov, ktoré boli vyrobené z tohto kovu a liečitelia predpisovali ľuďom medené náramky a ozdoby. V polovici XX. storočia vedci dokázali, že meď je aktívny pomocník v boji o ľudské zdravie. V XXI storočí rozvojom nanotechnológií nastala reálna možnosť vytvoriť produkty s jedinečnými, zdraviu prospešnými vlastnosťami a úplne bezpečnými pre ľudský organizmus.

Medená priadza sa vyrába za pomoci veľmi presnej nanotechnológie, ktorá umožňuje získať veľmi kvalitnú priadzu. Tá sa následne používa na výrobu zmesových tkanín – prírodných ale aj syntetických. Jedinečné vlastnosti medených nití viedli k vytvoreniu textilných a pletených výrobkov, ktoré pomáhajú ľuďom udržiavať svoje zdravie.

Jedná sa o modernú revolúciu v textilnom a zdravotníckom priemysle. Medené tkaniny majú blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Významne obmedzujú rast a množenie baktérií (hlavne stafylokokov), plesní a iných škodlivých mikroorganizmov na koži, po dlhú dobu zabraňujú nepríjemnému zápachu. Medené ióny blokujú bunkové steny húb a baktérií, absorbujú odpad baktérií a tým vytvárajú antibakteriálne prostredie. Medené vlákna ničia nepríjemné pachy vytvorené baktériami, sú jedinečnou dezodoračnou látkou.

V kozmetickej medicíne sú medené látky používané ako podporný prostriedok liečby mnohých kožných chorôb. Meď je základný minerál pre udržiavanie zdravej pokožky, stimuluje činnosť kapilár, syntézu kolagénu a ďalších kľúčových proteínov, ktoré pomáhajú stabilizovať vrstvy kože. Zlepšuje vzhľad pokožky a podporuje hojenie rán a dermatitíd.

Meď je kľúčovou zložkou v procese hojenia rán:

– Podporuje vývoj obehového systému (nových kapilár);
- Stimuluje tvorbu krvných ciev;
- Stabilizuje obsah fibronektínu (glykoproteínu) potrebného pre normálnu činnosť obehového systému a hojenie rán;
- Stimuluje prácu integrinového proteínu (integrín je súčasťou základných proteínov, ktoré sa podieľajú na hojení rán).

Ľudská koža, na rozdiel od mikroorganizmov, nie je citlivá na pôsobenie medi, a preto je riziko nežiaducich účinkov spôsobených medenou tkaninou minimálne.

V Rusku, Amerike a Číne boli vykonávané štúdie, po niekoľko rokov boli pozorované veľké skupiny ľudí, ktorí pravidelne používali medené ponožky, posteľná bielizeň a uteráky s medeným vláknom (2 milióny príslušníkov amerických vojenských síl a 4 milióny príslušníkov armády Číny). Výsledky boli vynikajúce – výborné antibakteriálne, antimikrobiálne a preventívne účinky na pokožku. Štúdie ukázali úplnú absenciu nežiaducich účinkov medi na koži.

Je vedecky dokázané, že organizmus potrebuje meď pre normálny metabolizmus. Má dôležitú funkciu v práci celého organizmu: je protizápalová, anti- vredová, anti- konvulzívna, pôsobí proti rakovine, pozitívne ovplyvňuje vaskulárnu patológiu a diabetes. Meď poskytuje pevnosť pohybovému aparátu, ovplyvňuje väzby v molekulách kolagénu.

Používanie oblečenia s medenou niťou, posteľnej bielizne, uterákov, pyžám a spodnej bielizne podporuje resorpciu benígnych nádorov (prsníka, maternice, prostaty atď.), Pomáha pri liečbe tuberkulózy, chronických zápalových procesov v tele (zápal stredného ucha, bronchitída, bronchopneumónia, zápal močového mechúra, obličiek, pľúc, artritídy, ischias, reumatizmus). Posilňuje kardiovaskulárny systém, zlepšuje stav po infarkte, ochorenia tráviaceho traktu, žalúdočných vredov, gastritíd atď.

Táto bielizeň posilňuje ľudské biopole, pomáha eliminovať negatívny vplyv cudzích biologických a elektromagnetických polí, geopatogénnych zón, zlepšuje imunitný systém, zmierňuje stres, nervové napätie, posilňuje centrálny nervový systém, normalizuje spánok.

Podľa vedeckých výskumov meď je schopná regulovať a prerozdeľovať energiu počas fyzickej námahy.